Vína tvoríme s rešpektom ku Kveri
Naše kvevri sú tradičné gruzínske hlinené nádoby, vyrobené ručne. Vypálené, z vnútra ošetrené včelím voskom. Tvar kvevri ako aj umiestnenie do zeme, umožňujú aby celý proces od kvasenia až po hotové víno mohol prebehnúť bez zásahu. Vo finále je zdravé, hotové víno, ktoré nie je potrebné ničím stabilizovať ani filtrovať. Jedná sa o živé víno.
Kvevri víno má svoju špecifickú chuť a je plné antioxidantov a polyfenolov. Vďaka dlhodobému kontaktu na šupkách spolu so zrniečkami.
Proces výroby vína u nás prebieha nasledovne:
Odstopkované šupky sa macerujú v nádobe kvevri cca 6 až 10 týždňov. Počas procesu kvasenia šupky miešame 3 až 4 krát denne. Po dokvasení dolejeme vínom z inej kvevri spolu so šupkami, čím doplníme celý obsah kvevri. Utesníme skleným poklop a necháme zrieť bez zásahu a prístupu kyslíka ďalších 6 až 8 mesiacov.
Tvar kvevri je prispôsobený tak, že počas doby zrenia sa zrniečka oddelia od šupiek. Tie sa usadia v cípe kvevri spolu s kalmi. Čím sa víno vyčistí. Po otvorení kvevri víno prečerpáme gravitačne.
Víno pri fľašovaní nefiltrujeme ani nesírime. Nepoužívame žiadne stabilizátory. Jedná sa o čistý extrakt z hrozna.
Snažili sme sa Vám opísať technológiu výroby vína v kvevri .
Prejdime však od teórie k zážitku. Keďže chute, vône a pocity sa nedajú opísať, iba zažiť, budeme veľmi radi ak naše vína ochutnáte osobne. Zážitok je neprenosný.